Ekolojik üretim yapan çiftliklere nasıl ve nereden ulaşacağım?

Üretici, tarımsal kalkınma kooperatifleri, tüketici kooperatifleri ve gıda toplulukları listesi

Yerli tohum, zehirsiz üretim yapan
çiftçilerimizi desteklemezsek
ana damarımız olan
gıda egemenliğimizi kaybederiz.

Bu yazıyı okumadan önce Neden ekolojik üretim yapan çiftliklerden alışveriş yapmalıyım? yazısını okumanızı öneririm.  Çiftçilerin çoğu neden konvansiyonel tarımı bırakamıyor, organik diye bir şey var mı ve neden ekolojik ürünler daha pahalı sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

İlk yazıyı okuduysanız, gelelim ‘Nasıl’ ve ‘Nereden’ sorusunun cevaplarına. Aşağıda üreticilerden kooperatif ve gıda topluluklarına uzanan bir liste var. Size ilk tavsiyem şehrinizdeki bir gıda topluluğuna ve tüketici kooperatifine üye olmanız. Üreticilerin de haftalık ürün listelerine kayıt olmanız ve ihtiyaçlarınız, deneyimlerinize göre tercihlerinizi yapmanız. Kalkınma kooperatiflere de online/telefonla ulaşabilirsiniz.

Bu listede bir gün bizim çiftliğin ürün listesini paylaşmak da en büyük dileğim 😊

Uyarı-1: Aşağıdaki liste bir reçete değil, ya da benim bir ücret karşılığı hazırladığım bir liste değil, sadece bir kolaylaştırıcı. Tabii ki, ekolojik üretim yapan çiftlikler sadece bunlar demiyorum! Siz de bu listelerden ilham alarak kendi bağlantılarınızı kurabilir, listenizi kişisel beklenti ve isteklerinize göre genişletebilir ya da daraltabilirsiniz. Bu isimler sadece benim alışveriş yaptıklarım değil, dostlarımın da alışveriş yaptığı isimlerden esinlenerek hazırlandı. Deneyimlerinizi paylaşırsanız, listeyi seve seve güncellemek isterim.

Uyarı-2: Üreticileri incelemeden önce ‘hangi mevsimde hangi meyve-sebze yenir‘ sorusunun cevabını bilmekte fayda var. Bunun için Buğday Derneği’nin hazırladığı listeye buradan bakabilirsiniz. Ayrıca, Canan Karatay’ın “Karatay Mutfağı” kitabının İkinci Bölüm, Sayfa 85-94 arasındaki bilgilerden derleyerek “Hangi Mevsimde Ne Yenir” tablosu hazırlayan şu linke bakabilirsiniz: http://woto.com/mevsiminde-besinler .

O zaman buyurun listeye (Alfabetik sıralama, kooperatifler ayrıca aşağıda belirtilmiştir);

  • Aysun the Sütçü: Bana gönüllü çiftçiliği yaşatan ilk çiftliktir, Aysun Hanım’ın kırlarında özgürce koşan kızları favorim. Bütüncül yönetim ve çiğ sütün bence en güzel örneği. Sipariş ve bilgi için thesutcu@gundonumu.biz.tr adresine mail atabilirsiniz. Instagram adresi için tıklayın.
  • Ceco’nun Fırını: Cihangir Amca doğallığı ve paylaşımlarıyla insana enerji veriyor. Greçka, kızıltan, Sarı başak, Akçalıbasan ve karakılçık unları için güzel bir adres.  Ayrıca ekşi mayalı tam buğday ekmeğini de tavsiye ederim.Hesabını buradan takip edebilirsiniz.
  • Dağ_bahçe: İzmir’deki bir dağ köyünde, organik sertikalı tarım uygulamaları ile üretim yapıyorlar. Ürünlerine İzmir Bostanlı Organik Pazarı’ndan ulaşabilirsiniz, instagram hesabından takip edebilirsiniz. Ayrıca haftalık paketler hazırlıyor ve teslim noktalarında tüketiciye ulaştırıyorlar. Ürünlerin hasarsız ulaşması ve üretici-tüketici ilişkisini korumak için kargo ile gönderim yapmayı tercih etmediklerini belirtmişlerdi. Detaylı bilgi için hesabı takip edebilirsiniz.
  • Ebru’s House: Ebru hanım, özellikle benim zeytin yetiştiriciliğinde karşılaştığım problemlerde yol gösterici mesajlarıyla bana çok yardımcı oldu. Ekotar kontrol sertifikalı üretim yapan Mersin’deki çiftliğin ürün listesi için instagram hesabı ve web sitesi linkte.
  • Good4Trust: Doğaya dost üreticileri bir araya getiren bir platform. Çarşısında, gıdadan temizlik ürünlerine dilediğiniz ürünü rahatlıkla bulabilir, üreticisini inceleyebilirsiniz. Benim çevremdeki insanların sıklıkla alışveriş yaptığı Farge Organik’e bu site üzerinden ulaşıyorlar.
  • Hayat Bağı Çiftliği: Seferihisar’da bir çiftlik.Daha önce kendilerinden 1 kasa mandalina ve bal kabağı almıştım, olduk.ça memnun kalmıştım. Instagram adreslerinden kendilerine ve mevcut ürün listesine ulaşabilirsiniz.
  • Karahanoğlu Çiftliği: Instagram’dan takip ettiğim bu çiftlik, Seferihisar’da yerel tohumla ve ilaçsız tarım yapan 24 çiftçiyi bir araya getiriyormuş. Haftalık paketlerini kargo ile gönderiyorlar. İnternet sitesi: https://www.karahanogluciftligi.com/
  • Kızıl Tilki: Küçükkuyu’dan sevgili Ayten & Yücel’in katkısız ve doğal ürünlerinin listesine ulaşmak için instagram hesabını takip edebilirsiniz. Ayrıca Cuma günleri Küçükkuyu pazarında oluyorlar.
  • Nebyan Doğal: Kırmızı et tüketimi için bildiğim iki adresten biri burası. Yakın bir geçmişde kırmızı et tüketimini bıraktım ancak, kemik suyu, ilik suyu gibi ürünler için arkadaşlarımın tercih ettiği bir hesap.
  • SAKÜDA (Sakarya Küçük Üretici Dayanışma Ağı) üreticileri: Koray’s Farm’dan Zobran Obası’na; Eppek’den Jade Çiftliği’ne bir çok üreticiye ağa katılarak ulaşabilir, kargo ya da İstanbul’daki dağıtım noktalarından ürünlerinizi alabilirsiniz. Her Pazar günü gelen ortak ürün listesine dahil olmak için: jade@jadeciftligi.com ’a listeye girmek istediğinizi belirten bir mail göndermeniz yeterli.
  • Sevinç abla’nın Çiftlik: Sevinç ablayı tanımak isterseniz, blogda yazdığım yazıyı okuyabilirsiniz. Sevinç abla’nın güneşte kurutulmuş salçası, elma sirkesi, bulguru (sarı buğday ve karakılçıktan), balı, zeytinyağı ve pekmezi benim en sevdiklerim. Sipariş için Sevinç Abla’nın Facebook’taki sitesinde yer alan telefon numarasından onunla iletişime geçebilirsiniz. Sevinç Abla’nın Çiftlik
  • Zeytinli Eko Ortak Yaşam Topluluğu: Bizim köyün insanları diyorum 😊 Instagramdan takip edebilir, ürün listelerini isteyebilirsiniz, Bayramiç tahini için en doğru adres.
  • %100 Ekolojik Pazarlar: Buğday derneğinin rutin zirai ilaç kalıntı analizleri kontrollerinde kurulan bu pazarları ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Şişli, Kartal, Beylikdüzü, Bakırköy, İzmit ve Kayseri’de bulunan bu pazarlardaki Üretici listesi internet sitelerinde var: http://ekolojikpazarlar.org/
    İstanbul Feriköy’de her Cumartesi kuruluyor. Hafta sonu market zincirlerine gitmektense buraya uğrayabilirsiniz. Benim bir arkadaşımın pazarda en çok alışveriş yapmayı sevdiği kişi Ercüment bey’miş. Instagram hesabı @e_ve_e_bahce

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri:

Yüksek lisans tezim kapsamında kooperatifleri de gezip, başkanları ve üreticileriyle sohbet ediyorum. Bana ilham olan ve Türkiye’nin ihtiyacı olan kooperatifçiliği yaygınlaşmasında öncü olacak isimler aşağıda (gezilerimi henüz tamamlamadım). Kooperatifler, küçük çiftçinin korunması, kırsal kalkınma, yoksulluğun önlenmesi ve gıda egemenliği için en önemli yapılardır.

  • Tire Süt Kooperatifi: Sütten, yoğurda, sucuktan çöp şiş ete Online alışveriş yapabileceğiniz Tire Süt kooperatifinden ziyaret notlarımı da burada yazmak isterim: Dünya’nın En İyi Kırsal Kalkınma Modeli seçilen (2013) kooperatifi olması cidden tesadüf değil. Kooperatif yönetiminin hesap verilebilirliğin yüksek olması, sistemi olması, üreticiyle kurduğu birebir iletişim ve kaliteli ürün için sağladığı imkanlarla bugün sadece kooperatif değil, birçok işletme için de örnek bir model. 2000’i aşan üyesiyle bir aile ve bir güven ortamı yaratıldığı konuştuğum üretici ortaklarınca da hissediliyor.
  • Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi: Kooperatifin bugün zeytinyağından kurutulmuş domatese, tarhanadan incir tatlısına 10’a yakın ürünü direk tüketiciye ulaştırıyor, üniversiteler ile işbirliği yapıyor. Zeytinyağları cidden çok başarılı. Ürünleri internetten inceleyebilir, telefonla sipariş edebilirsiniz. “Emeğin çalındığı yerde, kalkınma ve gelişme, toplumsal huzur ve de sevgi ortamı olmaz.” Kendi köyünün kooperatifleşmesine katkı sağlayan ve 1993 yılından beri Gödence tarımsal kalkınma kooperatifinin başkanlığını yürüten Çağatay Özkan Kokulu’ya ait bu satırlar. Tarımsal üretim, üretici sorunları ve örgütlenmesi konularında aktif olarak sahada yer alan biri.
  • Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi: Glikoz şurubu ve ilaç kullanmadan üretilen Kooperatifin kestane şekerini kime tatdırsam çok beğendi. İkram edilecek çok başarılı bir tatlı. İnstagram adresleri üzerinden sipariş verebilirsiniz. Kooperatifin hikayesi daha da güzel. Kooperatif köylüyü ilaçsız tarıma teşvik ediyor, eğitiyor; köye fabrika kuruyor ve fabrikada 5 köylü kadına iş imkanı sunuyor. Önceden köyde üretilen kestaneleri, bilindik markalara gönderen köy, 2019’da faaliyete başlayan fabrikası ile kendi kestane şekeri markasını yaratmış.
  • Foça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi: 2017’de kurulan ve bu sene aktif olarak çalışmaya başlayan bir kooperatif. Bu yaz ziyaretimde, Foça’daki bir çok insanla birlikte nar ekşisi yapıyorlardı. Salçaları da kavanozlara doldurmuşlardı. İstiridye mantarı üretiminde bir marka olmak için birlikte eğitim alıyorlar. İnstagram adresinden kooperatifi takip edebilir, ürünleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tüketici Kooperatifleri ve Gıda Toplulukları:

Yukarıdaki üretici kooperatiflerine ek olarak Devrek Güneşi, Ovacık, Hopa Çay gibi tarımsal kalkınma kooperatiflerinin ürünlerine tüketici kooperatifleri ve gıda toplulukları üzerinden de ulaşabilirsiniz.

İstanbul’daki tüketici kooperatifleri (Başka şehirleri bilmiyorum maalesef, en azından şimdilik):

Kadıköy Kooperatifi: Dükkanlarından birden çok ürüne ulaşabilirsiniz. İnstagram hesabında de ürünlere ve çalışma saatlerine dair detaylı bilgi var. Kendilerini şöyle açıklıyorlar: “İstanbul’da yaşayan ve doğal ürünlere aracısız ulaşmayı hedef alan tüketicilerin/türeticilerin oluşturduğu kooperatifiz.”

BuKoop: Avrupa yakasında oturanlar için BuKoop (Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi) dükkan da bir diğer alternatif. Ürünler ve detaylı bilgi: https://bukoop.org

Beşiktaş Semt sakinlerinin kooperatif girişimi:  Aylık dağıtım paketlerinden alabilirsiniz. Instagram adreslerine buradan ulaşabilirsiniz.

Salkım Kooperatifi: Instagram’da açılış haberini gördüm, Kozyatağı’nda oturanlar ziyaret edebilir.

Yerdeniz Kooperatifi: Kadıköy sakinleri için bir başka tüketici kooperatif dükkanı. Sloganlarını pek sevdim ‘Yaşamı örgütlemek amacıyla mütevazı bir adım atan, dayanışmacı bir topluluk….’

Gıda Toplulukları
Şehrinizdeki gıda topluluklarına üye olarak da adil, doğa dostu gıdalara aracısız ulaşabilirsiniz. Gıda topluluğu nedir, benim şehrimde neler var sorularına cevap için tıklayınız: http://gidatopluluklari.org/?page_id=103

Örneğin İzmir’de ‘Bitot’, Bursa’da ‘Bursa gıda topluluğu’ ve Antalya’da ‘Antalya Gıda topluluğu’ var. Sizin şehrinizde de olabilir.

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Esin dedi ki:

    Harikasın, emeğine sağlık. Hayalimdeki çiftliğe hazırlanırken senin bilgilerin benim için çok kıymetli. Bilgiler için teşekkürler. Ilk yazında da bu yazında da çok haklısın ve çok güzel yol göstermişsin. Seni takip etmem ne büyük şans. Bu bilgiler benim için bir el kitabı gibi…yakında olsam hemen bu çiftlikleri ziyaret eder haftalık ürün siparişlerimi verirdim. Fakat benim için takibe alınacaklar listesi oldu. Ilk fırsatta ziyaretlerim olur tabii.
    Sevgiyle Selamlar

    Liked by 1 kişi

    1. Ceyaki dedi ki:

      Hepimizin birbirimizden öğreneceği şeyler var, paylaşmak güzel olan, sevgiler

      Beğen

Yorum bırakın