Zehirsiz, ev yapımı yumuşatıcı ve krem deodorant

Yaşasın sadece tüketici değil, “türetici” olmak!

Bir hafta sonu evde kaldım onda da yerimde duramadım… Sabah çamaşırları makineye attıktan sonra elime aldığım yumuşatıcı şişesi, boş boş sallanınca ışık yandı birden beynimde… Hadi, tam zamanı dedim. İlaçsız tarım, doğal beslenme diyorum, o zaman evde de kimyasalların varlığını azaltalım değil mi?

Doğal kişisel bakım ve temizlik malzemelerinin hazırlanmasında iki süper güç var: Sirke ve karbonat. Sirkeyi temizlikte birden çok yerde kullanabiliyorsunuz, @sıfıratık sitesinde güzel açıklamış. Karbonatı ise kişisel bakım ürünlerinde, özellikle diş temizliğinde, ter kokusuna karşı mücadelede  ve cilt temizliğinde kullanabilirsiniz. Linkteki sitede karbonata dair güzel bilgiler var.

Aşağıda zehirsiz yumuşatıcı için uyguladığım tarifleri ve deneyimlerimi yazdım. Yumuşatıcıyı hazırlamak sadece yarım saatimi aldı. 

Krem deodorantı da yaklaşık yirmi dakika sürdü…

Hadi o zaman buyurun…

Ev yapımı yumuşatıcı

  • 2 su bardağı elma sirkesi
  • 1 su bardağından iki parmak az ılık içme suyu
  • Karbonat (2 çay kaşığı)
  • Lavanta yağı (40-50 damla) (Daha farklı yağlar da kullanabilirsiniz)

Geniş bir kaba ılık suyu ve üzerine  karbonatı koyup, iyice karıştırın. Üstüne de elma sirkesini dökün. Geniş ve yüksek olması önemli çünkü sirkeyi üzerine döktüğünüzde bira köpüğü gibi kabarıyor. Taşmaması için peyderpey dökmekte de fayda var. İyice karıştırdıktan sonra üzerine bir de lavanta yağını ekleyin, sonrasında da cam şişeye dökün..Taa taa, işte bu kadar  😊

IMG_6556

Şişeye doldurup bir süre beklettikten sonra hemen çamaşırlarda denedim. 1 çay bardağı kadar döktüm yumuşatıcıyı… Ve evet kokmuyor 😊 İlk çıkışında hafif bir koku vardı ancak o bir-iki dakika içinde dağıldı. Hatta çamaşırlar şimdi kurudu ve sirke kokusu yok, hatta güzel kokuyor. Bir sonraki aşama deterjanı da zehirsiz yapmak  !

Yalnız bu karışımı uzun süre beklettikten sonra kullanılacaksa, öncesinde istenmeyen bir koku var mı diye koklamak gerekiyormuş. Bu tarifi bu linkten almıştım, farklı alternatifler de deneyebilirim sonra.

IMG_6562

Sirkede de kokuyu önlemek için ya elma ya da beyaz sirke kullanmak gerekiyormuş. Ben bu sefer marketten aldığım sirke ile yaptım (biraz hazırsızlık yakalandığım için marketten aldım), ancak bir sonrakinde kendi yaptığım sirke ile denemek istiyorum.

 

Ev yapımı krem deodorant

Bu tarifi çok sevgili Utku’nun instagram hesabından aldım @kentteekolojikhayat. Yaklaşık 6 aydır kullanıyorum. Bugün (Kasım 2019) bittiği için yeniden yaptım. Bu sefer sizinle de paylaşmak istedim. Yine @sıfıratık’ın sitesinde de farklı bir tarif var. Onu da demek isteyen olursa diye linki buraya bırakıyorum

IMG_1477

  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 3 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 tatlı kaşığı çay ağacı yağı (antiseptik özelliği sebebiyle ekleniyor, ben keskin kokusunu çok seviyorum)
  • 1 tatlı kaşığı limon çekirdeği yağı (çay ağacı yağı ile en uyumlu yağlar limon ve lavantaymış. Yasemin, bergamot, gül, ylang ylang yağlarını, çay ağacı yağı ile karıştırmamanızı öneriyorlar)
  • 1 dolu tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı (Bunu sabun malzemeleri satan kimyacılardan alabilirsiniz, aynı şekilde mum yapım malzemeleri satan yerlerde de olabiliyor. İnternet’ten de rahatlıkla bulabilirsiniz)

Önce karbonat ve mısır nişastasını karıştırın. Ardından yağları ekleyin.

IMG_1473IMG_1474IMG_1475

Sonra hindistan cevizi yağını (hafif katıdır) benmari usulü eritin. Sıvı hale geldiğinde yavaşça dökün. Hindistan cevizi yağı karışımı bağlamak için. Ben ilk yaptığımda biraz katı bırakmıştım ancak kış aylarında hindistan cevizi yağı donduğu için koltuk altına sürmek zor oluyordu biraz. O yüzden bu sefer daha sıvı bıraktım – Kek kıvamından biraz daha koyu. İşte bu kadar 🙂 

Üretmek, kendine yetebilmek ve dönüştürmek çok güzel…

Sadece tüketici olmayın, türetin.

Hadi, şimdi.

Deneyimlerinizi siz de yazın.

Sevgiyle,

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s